VAŽNO!!! Zaključci sa roditeljskog sastanka održanog 4.9.2017.

Roditeljski sastanak je održan u cilju da se nađe rješenje za nastavak EDUS programa, te da se od strane nadležnih ponudi sistemsko trajno rješenje. Na roditeljski sastanak su pozvani mediji da poprate priču i prenesu realnu sliku. Sastanu su prisustvovali Selmir Hadžić, direktor Zavoda Mjedenica, Nirvana Pištoljević, direktorica EDUSa, te Nihada Čolić ispred MONKSa.

Roditeljskom sastanku prisustvovalo je 80 roditelja.

Ispred Savjeta roditelja predstavljeni su sljedeći zahtjevi:

 1. Privremeno rješenje – Obezbjediti do kraja septembra
  • Dodjela škole na Grbavici EDUS programu
  • Parcijalno useljenje na Grbavicu
  • Nastavak programa u kapacitetima kao do sada
  • Budžet za dodatni kadar
  • Formiranje radne grupa Vlade KS za trajno rješenja
 2. Trajno rješenje – Obezbjediti do kraja polugodišta
  • Educiran kadar i eliminacija liste čekanja
  • Formiranje Centra za inkluzivne prakse
  • Izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovaju kojima se uvodi obavezan vrtiću za svu djecu sa poteškoćama u razvoju.

Nakon toga direktor Zavoda Mjedenica se obratio roditeljima pojašnjavajući da broj djece prevazilazi kapacitete Mjedenice, te da se treba ići sa trajnim rješenjima i uključiti i ostale specijalne ustanove, naglašavajući da je osnovni segment Zavoda Mjedenice školski, a ne predškolski program.

Direktorica EDUSa obratila se roditeljima naglašavajući činjenicu da oni kao nevladina organizacija mogu pružiti obuku i stručnu pomoć, ali ne i finansiranje kadra.

Zatim se obratila Nihada Čolić ispred MONKSa, te rekla kako će od ujutro krenuti sa izvršavanjem koraka prema našim zahtjevima, a to su:
1. Dati saglasnost za dalje korištenje prostorija u O.Š. Vladislav Skarić.
2. U četvrtak na sjednici Vlade KS trebalo bi biti odobreno 10 radnih mjesta (iako iz EDUSa i Mjedenice tvrde da je potrebno minimalno 15 da bi djeca koja su prošle godine bila uključena u program mogla nastaviti sa radom u Vladislav Skarić)
3. Pokrenuti postupak registracije predškolskog programa za Centar Vladimir Nazor, kako bi se osigurao nastavak EDUS programa za vrtićke grupe.
4. Uputiti dopis namjere Općini Novo Sarajevo i dati preporuku da O.Š. Isa Beg Ishaković dodijeli djeci sa poteškoćama u razvoju.
5. Preseljenje u O.Š. Isa beg Ishaković se očekuje do kraja septembra.
6. Da će se oformiti interresorna grupa koja će intenzivno raditi na iznalaženju trajnog rješenja (do kraja kalendarske godine).

Vezani članci