Dani otvorenih vrata: Dobrodošli u EDUS

U petak, 10. 11. 2017. godine, Udruženje EDUS – Edukacija za sve, održalo je Dan otvorenih vrata kako bi upoznalo javnost i predstavnike vlasti o njihovim aktivnostima i problemima sa kojima se susreću roditelji djece sa poteškoćama u razvoju.

Na ovaj način želimo upoznati širu javnost sa načinom rada Udruženja. Mi roditelji smo prepoznali pozitivne strane modela obrazovanja djece sa posebnim potrebama, kojeg primjenjuje ovo Udruženja i stoga je potrebno da taj model postane dio javnog obrazovnog sistema, a ne da obrazovanje naše djece ostane na nivou nevladinih organizacija, kazala je Senada Bajrović, predsjednica Savjeta roditelja Udruženja EDUS.

Prisutnim gostima obratila se i Predsjednica Skupštine Udruženja Sanela Lindsay. Posljednjih sedam godina pokušavamo u aktuelni obrazovni sistem, a naročito segment rada sa djecom sa poteškoćama, da uvedemo savremenu naučnu metodologiju preuzetu sa Columbia Univerziteta iz New Yorka, odakle dolazi naša direktorica prof. dr. Nirvana Pištoljević. U saradnji sa JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ radimo na edukaciji stručnjaka i roditelja vezano za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Radimo tako što nakon poziva roditelja djece koja imaju poteškoća u razvoju, prvo naši stručnjaci izvrše opservaciju djeteta, na osnovu čega utvrđujemo edukativne potrebe djeteta. Nakon toga pravimo individualne planove i program rada sa djecom. Najveća potvrda našeg uspješnog rada je što smo uspjeli 35 djece da uključimo u redovan sistem školovanja, od čega su pojedini najbolji učenici. Naredne sedmice planiramo održati prezentaciju za predstavnike Kantona Sarajevo kako bismo im predstavili sve relevantne podatke s ciljem osnivanja javne ustanove koja bi radila po ovom sistemu, objasnila je Lindsay.

Programom rada Udruženja je trenutno obuhvaćeno 135 djece uzrasta od 2 do 16 godina, od čega je 100 djece predškolskog uzrasta, a 35 školskog. Na listi čekanja ovog Udruženja se nalazi 40 djece i taj broj se povećava. Najviše prijavljenih dolazi iz Kantona Sarajevo. Svi zainteresovani mogu kontaktirati Udruženje putem njihove Facebook grupe „Edukacija za sve“, ili putem web stranice: edusbih.org.

Savjet roditelja EDUS-a.

Vezani članci