OBAVIJEST ZA MEDIJE Sarajevo, 31.1.2018.

REAKCIJA NA ODLUKU OPĆINSKOG VIJEĆA NOVO SARAJEVO O DODJELI ŠKOLSKOG OBJEKTA CENTRU VLADIMIR NAZOR

U rješenju problema izostanka odgojno-obrazovnog rada za 150 djece s poteškoćama u razvoju Općina Novo Sarajevo je učinila što je do njih, sada je red na Vladi KS da najzad “razmrsi klupko” i djeci pod hitno omogući prijeko potreban edukacijski rad.

Nakon što su u ponedjeljak iz Savjeta roditelja EDUS-a medijima objavili izrazito zabrinjavajuću vijest o tome da blizu 150 djece ne može, do daljnjeg, krenuti u vrtić i školu sa ostalom djecom, zbog neriješenih prostornih, kadrovskih i finansijskih potreba, jučer je stigla ohrabrujuća vijest da je Općinsko vijeće Novog Sarajeva jednoglasno glasalo za dodjelu školske zgrade na Grbavici, u ulici Kemala Kapetanovića, na korištenje Centru Vladimir Nazor, a u svrhu rada sa pomenutom djecom po obrazovnom sistemu EDUS.

 

Fatima Insanić Jusufović, predsjednica Savjeta roditelja EDUS-a:
“Iako je prostor ove škole ispražnjen već skoro godinu dana, a od juna 2017. traju pregovori oko njegovog korištenja i ustupanja za potrebe djece s poteškoćama, tek sada smo u situaciji da se u objekat može ući i početi raditi na pripremi za nastavu. Ničim se ne može opravdati činjenica da je javnom sektoru trebalo čitavih osam mjeseci da Općinskom vijeću uputi valjan zvanični zahtjev. Ipak, javlja nam se nada da se zamršeno klupko administracije, inertnosti sistema i puke nebrige o djeci najzad počelo odmotavati, barem ovim prvim korakom. Zahvalni smo Općini Novo Sarajevo što su učinili sve što je do njih, sada očekujemo od Ministarstva obrazovanja i Vlade KS da u što kraćem roku i po mogućnosti i prije obećanog datuma- 1.marta, pripreme prostor te obezbjede potreban broj osoblja i odgovarajuću finansijsku podršku, tj. da konačno provedu novembarsku odluku Skupštine KS, u čemu kasne više od mjesec dana. Našoj djeci svaki dan može značiti pomak i baš zato nas svaki njihov “izgubljeni” dan boli. Nikako ne možemo prihvatiti sporost i nemarnost vlasti tamo gdje je upravo suprotno najpotrebnije. Pozivamo ih još jednom da ozbiljno shvate naše brige i svoj posao te omoguće razvoj i obrazovanje za svu djecu.”

Savjet roditelja EDUS-a
tel. ‎061136131

Vezani članci